Android Uygulama Geliştirme
Android Yazılım Geliştirme konusunda biraz araştırma yaptıysanız, hazırlanan sayfaların çoğunda “Android Uygulama Geliştirme için Eclipse’i indirin” ile başlayan yönergeleri okuduğunuzu düşünüyorum. Bu cümlenin ardından JAVA ve diğer programlama dilleri hakkında açıklayıcı, öğretici ve konuyu derinlemesine araştıran makaleler bulabilirsiniz. Tamam, bu çok doğru bir yaklaşım ama herkese hitap etmiyor. Ben hiçbir programlama dili bilmiyorsam ve Android Uygulama Geliştirmek istiyorsam. O zaman ne yapmam gerekir? İşte bu sayfada bu konuya değinmek istiyorum. Hiçbir programlama dili bilmeden Android Uygulama Geliştirme ve oluşturduğunuz uygulamayı Android Marketeekleyerek para kazanabilirsiniz. Öte yandan Mobil uygulama geliştirme, Eclipse ve Android Uygulamalar ile ilgili detaylı teknik bilgileri ve örnekleri yine bu site içerisinde bulabilirsiniz.
Yazılım bilgisi olmadan Android Uygulama Geliştirme mümkün mü?
Peki, hiçbir programlama bilgisi olmadan Android Uygulama Geliştirme nasıl oluyor? Açıklayayım, bildiğiniz gibi Google Android Inc.’yi 2005 yılında satın aldı. Piyasadaki rakibi Apple bu alanda kemikleşmiş bir yapı kurmuştu bile. O dönemde Apple uygulamaları piyasaya tamamen hakimdi. Google akıllı bir strateji kurarak bu büyük pastadan kendine pay almak istiyordu ve bunu başardı. Geçtiğimiz yıl Android Uygulama Geliştiricileri 125 milyon dolar gelir elde ettiler. Apple uygulama geliştiricileri ise 90 milyon dolarda kaldı. Son yıl istatistikleri, Anroid Uygulamaların rakibini geride bıraktığını dolayısı ile Google’ın pastadan büyük payı aldığını gösteriyor.
Google bunu nasıl başardı?
Apple IOS ile uygulama geliştirme adımları kısaca şöyle özetlenebilir;
- Apple’ uygulama geliştirmek için Developer Lisansına sahip olmanız gerekiyor. Bunun için yıllık $97 ödüyorsunuz. Hiçbir girişimde bulunmasanız ya da hiçbir uygulama yayınlamasanız bile “Bende varım” demek için ödenmesi gereken bir ücret.
- Apple’da hazırladığınız uygulamaların yayınlanması oldukça sıkı bir onay sürecinden geçiyor. Bu sürecin sonunda onay alınmaz ise prosedür tekrar baştan başlıyor.
- Apple’da yayınlamak istediğiniz uygulamanın haklarını satın almalısınız. Lisans ücretleri ve prosedür yine karşınıza çıkıyor.
- Apple’da uygulama yazmak için IOS işletim sistemini öğrenmek gerekiyor.
- Diğer yandan çok ciddi rakipler sizi bekliyor. Bu rekabeti de iyi incelemek lazım.
- Apple’da uygulama yazmak için IOS işletim sistemine sahip olmak gerekiyor. Yani bir MAC bilgisayara ihtiyaç var. Android’de windows tabanlı bir bilgisayar yeterli. Sanırım bunu kolaylıkla bulabilirsiniz…
Google Android için uygulama geliştirme adımları;
- Herhangi bir developer lisans ücreti ödemenize gerek yok.
- Eclipse adı verilen ücretsiz uygulama geliştirme programı ile hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.
- Eclipse tıpkı wordpress gibi açık kaynak kodlu bir yazılımdır.
- Lisans, Onay, Tescil gibi uzun prosedüler yok
- Rekabet henüz çok yüksek değil.
- App Dev Empire gibi videolu dersler sayesinde fikrinizi hayata geçirebilir ve saatler içinde Android Markete ekleyebilirsiniz.
Google gücünü büyük ölçüde açık kaynak kodlu yazılım kullanmasından ve prosedürleri en az indirgemesinden alıyor. Android Market’in diğer önemli bir avantajı ise Android işletim sistemi kullanan markaların ve cihaz sayısının çok fazla olması. Bu sayının büyüklüğü doğru orantılı olarak kullanıcı sayısını ve uygulama indirme oranını yükseltiyor. Apple’da Ipad ve Iphone olarak bakıldığında toplam 4-5 farklı model var. Android kullanan marka sayısı yaklaşık 600 ve farklı cihaz sayısı ise 3400’ün üzerinde. İki üç yıl sonrasını siz hesap edin. Bence daha fazla gecikmeden adım atmak gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder